Valstybės parama per INVEGA

5 min.|6 balandžio, 2020

Finansinių sunkumų dėl COVID-19 patiriančiam Lietuvos verslui jau paruošta valstybės parama per INVEGA teikiamas finansines priemones
Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (toliau – INVEGA) įgyvendindama Vyriausybės parengtą planą verslo likvidumui palaikyti yra pasirengusi suteikti finansinę pagalbą, kurios vertė siekia 541 mln. eurų. Pasinaudoti papildomais 595 mln. eurų verslas galės artimiausiu metu. Iš viso per INVEGOS siūlomas priemones bus paskirstyta daugiau kaip 1,1 mlrd. eurų valstybės paramos.

Pagalbos verslui priemonės ir jų tobulinimas įgyvendinamas trimis pagrindinėmis kryptimis: kompensuojant verslui paskolų „atostogų“ palūkanas, teikiant lengvatines paskolas valstybės lėšomis ir garantuojant už finansų įstaigų teikiamas finansų paslaugas.

„Suprantame valstybės paramos svarbą sunkumų patiriančiam verslui, todėl turimų priemonių intensyvus atnaujinimas bei naujų diegimas yra mūsų didžiausias prioritetas. Šiuo metu paprastinamos esamos priemonės, kad finansavimas verslui būtų greitesnis, lankstesnis, ir pasiūlytos naujos galimybės dar labiau praplėstų finansavimo šaltinių pasiūlą“, – sako INVEGA vadovas Kęstutis Motiejūnas.

Atsižvelgiant į dėl COVID-19 susiklosčiusią situaciją bei siekiant sumažinti skolinimosi naštą, jau dabar priimtas sprendimas, kad INVEGA kompensuos 100 proc. palūkanų už paskolas ar lizingo sandorius, kuriems mokėjimai atidėti 6 mėnesių laikotarpiui ir atidėjimas įvyko kovo 16 d. ar vėliau. Iki 2020 gruodžio 31 d. palūkanos už atidėtus paskolų ir lizingo mokėjimus kompensuojamos nepriklausomai nuo finansų įstaigos tipo, skolinimo sandorio tipo, paskolos paskirties bei paskolos gavėjo veiklos pobūdžio. Be kita ko, numatyti palankesni palūkanų kompensacijų mokėjimo terminai – palūkanų kompensacija bus mokama ne kas ketvirtį, o kas mėnesį. Iš viso palūkanoms kompensuoti numatyta 23 mln. eurų.

INVEGA taip pat atkreipia dėmesį, kad pagal pasirašytas sutartis ir suteiktus įgaliojimus finansų įstaigoms, šiuo metu numatyta suteikti lengvatinių paskolų už daugiau kaip 37 mln. eurų valstybės lėšų: 30 mln. eurų per bankus, 4 mln. eurų per kredito unijas ir 3 mln. eurų tiesiogiai sutelktinio finansavimo platformose. Artimiausiomis savaitėmis šis paketas išaugs iki 142 mln. eurų bei atsiras lengvatinių paskolų likvidumui palaikyti labiausiai krizės paveiktiems verslams, Iš jų 50 mln. eurų valstybės lėšų bus skirta likvidumo paskoloms įmonėms, kurių veikla per karantiną uždrausta arba apyvarta krito 60 proc. ir daugiau. Dar 50 mln. eurų papildomų lėšų numatyti smulkiojo ir vidutinio verslo paskoloms per alternatyvius finansuotojus.

Galimybių pasiskolinti veiklai reikalingų lėšų ieškančiam verslui INVEGA šiuo metu gali padėti garantuodama finansų įstaigų išduodamų paskolų už daugiau kaip 356 mln. eurų. Pusę šio paketo – 178 mln. eurų, sudaro individualios INVEGA garantijos, kurių teikimo sąlygos išplėstos, o išdavimo terminai sutrumpinti, garantijos pritaikytos apyvartos finansavimui. Dėl jų įmonės ir finansų institucijos gali kreiptis jau dabar. Artimiausiu metu bus pasiūlytos portfelinės garantijos už tokias esamas paskolas, kurias dėl susiklosčiusios nepalankios situacijos reikės pertvarkyti ar suteikti įmokų mokėjimo atidėjimus. Šioms naujoms garantijų priemonėms suplanuota 470 mln. eurų, o bendra garantijoms skirta suma sieks 826 mln. eurų.

„Aktyviai bendradarbiaujame tiek su atsakingomis valstybės institucijomis, tiek finansų rinkos dalyviais, kad papildomai pasieksiančia parama verslas galėtų pasinaudoti kaip įmanoma greičiau, tačiau tai atidumo reikalaujantys procesai, kuriems būtina gerai pasiruošti. Tuo tarpu kviečiame verslą geriau susipažinti su INVEGA siūlomomis finansavimo priemonėmis, kurios skirtos padėti verslui ir krizės akivaizdoje, ir ekonominio pakilimo laikotarpiu“, – teigia K. Motiejūnas.

Pasak INVEGOS vadovo, verslo atstovai gali naudotis pagerinta sutelktinio finansavimo paskola „Avietė“, kuri išduodama per sutelktinio finansavimo platformas; verslumo skatinimo ar pasidalytos rizikos paskolomis; Atviro kreditų fondo 2 teikiamomis lengvatinėms paskolomis iki 600 tūkst. eurų smulkiam ir vidutiniam verslui kt. Per įvairias INVEGA finansuojamas rizikos kapitalo priemones į Lietuvos verslą gali būti investuota beveik 145 mln. eurų valstybės lėšų. Dėl šių investicijų verslas raginamas kreiptis į privačius ar rizikos kapitalo fondus.

INVEGA kviečia verslą įvertinti savo esamą situaciją, išanalizuoti ir prioretizuoti poreikius bei konsultuotis savo finansuotojais.

Visa naujausia informacija apie INVEGOS siūlomas priemones ir per jas teikiamą valstybės paramą su sunkumais susiduriančiam ar naujų galimybių ieškančiam verslui skelbiama sveitainėje Invega.lt

Šaltinis: invega.lt