Pagalba Vilniaus restoranams ir kavinėms

4 min.|26 balandžio, 2020

Daugelis Vilniaus restoranų ir kavinių yra ant išlikimo ribos – jiems žlugus, ne tik išnyktų darbo vietos, bet ir gyvybės pokarantininiame Vilniuje būtų gerokai mažiau. Siekdama išvengti šio scenarijaus, Vilniaus miesto savivaldybė siūlo tokį pagalbos paketą Vilniaus restoranams, kavinėms ir barams:

Miesto viešųjų erdvių dovanojimas

Kodėl to reikia?

Karantinas smogė daugumai verslų. Restoranai ir kavinės negalės atsidaryti dar kurį laiką, jiems liko du būdai užsidirbti ir išlaikyti darbo vietas: maistas išsinešimui ir lauko kavinės. Tačiau pagal karantino taisykles daugelis anksčiau įprastų lauko kavinių negalės veikti dėl per mažų atstumų iki pastatų ar pėsčiųjų takų, taip pat dalis restoranų neturi galimybės įsirengti lauko kavinių. Todėl Viniaus miestas siūlo skubią pagalbą – dovanoja viešas miesto erdves (aikštes, skverus, uždarytas gatves) lauko kavinėms. Jokių mokesčių, leidimai bus suderinti operatyviai, lauko kavines galės turėti ir tie, kas iki šiol jų neturėjo.

Kas galės pretenduoti į šias vietas?

Visi restoranai ir kavinės, įsikūrę nedideliu atstumu nuo aikščių ir skverų, gali prašyti juose pasistatyti savo staliukus. Svarbiausia, kad būtų išlaikomi saugūs atstumai, laikomasi karantino taisyklių, o maistas klientus pasiektų neatvėsęs.

 Kokios yra lauko kavinių veiklos taisyklės karantino metu?

Sveikatos apsaugos ministerija jas paskelbė čia: https://bit.ly/3eLzJBd 

Esminiai ribojimai:

  • Prie vieno stalo gali sėdėti du žmonės (arba viena šeima).
  • Tarp stalų ir pėsčiųjų takų, gyvenamųjų pastatų langų, įėjimų į laiptines ar kiemus turi būti išlaikytas 1 m atstumas.
  • Tarp klientų, sėdinčių prie skirtingų stalų, turi būti išlaikytas 2 m atstumas.
Kokiose vietose Vilnius kviečia įsirengti lauko kavines?

Kiekvienas restoranas ar kavinė gali siūlyti savo vietą, kuri atitinka taisyklės, yra miesto teritorijoje (arba privačioje, jei gaunamas savininko sutikimas) – Vilniaus miesto savivaldybė operatyviai ir nemokamai suteiks leidimus lauko kavinių veiklai.

Vietų, kurias miestas atveria lauko kavinėms šį sezoną, pradinį žemėlapį rasite puslapio apačioje. Bet tai galioja ne tik Senamiesčiui, o VISAM miestui – svarbu būtų saugu, netrukdytų eismui.

Ką daryti norint gauti tokią vietą:
  1. Įvertinkite aplink savo restoraną ar kavinę lauko staliukams tinkamas vietas. Jei norite prekiauti alkoholiu – įvertinkite 40 m atstumu.
  2. Iki balandžio 29 d. (kuo greičiau parašysite, tuo geriau) parašykite Vilniaus miesto savivaldybei adresu gyvas@vilnius.lt – nurodykite:
    1. Restorano pavadinimą, adresą.
    2. Norimą vietą lauko kavinei.
    3. Norimą staliukų kiekį.
    4. Parašykite, ar planuojate prekiauti alkoholiu.
    5. Nurodykite savo kontaktus.
  3. Savivaldybė surinks norinčius ir padalins viešas erdves lauko kavinėms, susisieks su jumis dėl leidimo.
  4. Pradėkite veiklą.
Nuo kada galima pradėti veiklą?

Vos tik gausite leidimą lauko kavinei (jeigu jo neturėjote iki šiol, jei turite – pradėkite kad ir dabar, laikydamiesi taisyklių).

Vietos, kurios dovanojamos lauko kavinėms šiam sezonui:
  1. Rotušės aikštė
  2. Gedimino pr. pradžia
  3. Sirvydo skveras
  4. Basanavičiaus aikštė
  5. Vokiečių g. dalis
  6. SAM kiemelis (Palangos g.)
  7. Stuokos Gucevičiaus skveras
  8. Odminių skveras
  9. Vilniaus g. atkarpa arčiau Gedimino pr.
  10. Moniuškos skveras
  11. Rūdininkų skveras
  12. Lazdynų Pelėdos skveras
  13. Aušros Vartų g. dalis
  14. Vienuolio g. dalis
  15. Europos aikštė
  16. P. Cvirkos skveras
  17. Žemaitės skveras
  18. Malkų skveras
  19. Jūsų pasirinkta vieta Vilniaus mieste

Rinkliavos panaikinimas

Už 2020 m. nemokama jokia rinkliava už lauko kavines prie stacionarių restoranų.

✓ Maisto furgonėlių laisvė

Šiam sezonui maisto furgonėliams leidžiama veikti visame mieste be atskiro suderinimo, kai turimas leidimas veikti bent vienoje seniūnijoje. Galioja tik ankstesnė taisyklė dėl Senamiesčio – jame maisto furgonėliai negalės stovėti bet kur, savivaldybė planuoja centrinėje miesto dalyje tam numatyti atskiras zonas. Jas paskelbsime greitu metu.

✓ Talonai.lt projektas

Vilnius skatins gyventojus padėti savo mylimoms vietoms ir nusipirkti jų paslaugų “į ateitį” – sumokant pinigus dabar, o maitinimo paslaugą gaunant vėliau. Restoranai ir kavinės kviečiami registruotis Vilniaus miesto savivaldybės globojamame projekte www.talonai.lt (projektas nemokamas), o vilniečiai – pirkti paslaugas iš savo mylimų vietų.

Šaltinis: karantinas.lt